Над 57 хиляди са бежанците настанени в хотели у нас.  Всичко

...
Над 57 хиляди са бежанците настанени в хотели у нас. 
Всичко
Коментари Харесай

Държавата плаща 3 месеца наем на работещи бежанци

Над 57 хиляди са бежанците настанени в хотели у нас. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4805
Аня е една от тях. Тя идва в България на 10 април. Подслонът е най-важното за Аня, която със боязън брои дните до 31 май- датата, на която ще се наложи тя и децата й да изоставен хотелът, в който е настанена. Това важи за всички украински бежанци у нас. Държават преглежда няколко разновидността, единият от тях е да заплати 3 месеца наема на тези бежанци, почнали работа у нас. 

Въпреки загубите Огнян Костадинов, шеф на хотел в Златни пясъци, споделя, че е подготвен да продължава да работи и обгрижва бежанците - множеството от които са майки с деца. 

На старта на летния сезон обаче доста от хотелиерите по Черноморието са на друго мнение. За украинците ще би трябвало да се търси опция - зимните курорти, да вземем за пример. 

Мария Атанасова, шеф на хотел в Банско е съгласна с тази концепция. 

Има и различен вид - бежански общежития. 

“Всички тези 57 хиляди няма по какъв начин да бъдат просто преместени – по тази причина се търсят и общежития или така наречен ведомствени жилища ”, изясни Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците. 

Колко места има във ведомствените почивни станции обаче, страната към момента не знае.  Държавата мисли и върху нов метод, с който да подаде ръка на украинските бежанци през работодатели и финансова помощ, изясни вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова.

В момента на трудов контракт са назначени едвам 3% от украинските бежанци у нас, които към този момент надвишават 90 хиляди души, а искащите да стартират работа са 69%.

За тях има свободни места в редица сектори като хотелиерския и ресторантьорския бизнес и шивашкия бизнес. За тези, които са квалифицирани- също има свободни места като фелдшери, лекари и фармацевти. 

Но пред майките, избягали от войната, стои един главен проблем - децата им са дребни, а те нямат помощ за развъждането им.   

Затова измежду проектите на страната е да поддържа построяването на нови детски центрове.  

“Това са хора, които са живели естествен и заслужен живот и те желаят да им бъдат основани условия, тъй че да си стъпят на краката и да се оправят в нашето общество ”, сподели Красимира Великчкова от Координационни щаб за бежанците. 

Въпросът е от кое място ще дойдат парите? Брюксел отпусна средства на всички държави-членки за посрещане на бежанската вълна, като за България са заделени близо 150 милиона.  

“Около 100 милиона от този запас ще покрият към този момент направени разноски за антиковид ограничения, т.е. към 48 милиона ще можем да заделим за бежанци ”, разясни Калина Константинова. 

И още – страната ще разполага и с други към 100 милиона европари.  

“Има останки от оперативните стратегии от минал интервал. Европейска комисия позволи тези останки вместо да се връщат в Европейска комисия – да бъдат преразпределени и да бъдат употребени за този вид ограничения за украинските жители ”, изясни Красимира Величкова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР